Nederlanders gaan graag op autovakantie, bijna de helft kiest voor deze manier van reizen. Praktisch ook, want u stapt in de auto en de vakantie begint. Al moet u voor vertrek wel aan tal van zaken denken. U bent zelf verantwoordelijk voor de rit, veiligheid, verplicht mee te nemen spullen en het verzekeren van de wagen – en de personen hierin. Dus of de autovakantie nou naar Italië, Frankrijk, Spanje, Duitsland of Kroatië gaat… er zijn altijd zat voorbereidingen te treffen. Wij vertellen u waar u rekening mee moet houden voordat u instapt en de routeplanner volgt naar de bestemming.
Checklist autovakantie
Voor vertrek is het, net als bij andere manieren van reizen, belangrijk om te bedenken wat u allemaal moet regelen. Maak daarvan een checklist, zodat u niks belangrijks vergeet. Denk aan zaken als de mee te nemen spullen, zoals kleding, maar ook kookgerei, verplicht mee te nemen tools en een eventueel te regelen milieusticker, tolbadge en vignet. Denk ook aan praktische zaken, zoals de dekking van de autoverzekering, een autocheck bij de garage en het verdiepen in regels en verplichtingen in de landen waar u doorheen zult rijden. Vergeet ook het uitstippelen van de route niet, al is dat tegenwoordig heel makkelijk met een TomTom of navigatie via de smartphone. Download de route vooraf, dat scheelt batterij én internetverbruik.
Autocheck
Het is heel verstandig om voor vertrek een vakantiecheck te laten doen bij een garage. Daar worden dan heel veel onderdelen van de auto gecontroleerd, zoals de gordels, toeter, verlichting, spiegels, ruitenwissers en -sproeiers, scharnieren, bumpers, ruiten, vloeistoffen, slangen, motor, banden en remmen. Een deel van de zaken zou u ook zelf kunnen controleren en doen, zoals het bijvullen van de vloeistoffen en zorgen voor de juiste bandenspanning. Zo’n autocheck kost vaak een paar tientjes en kan heel veel onheil voorkomen. De auto kan in Nederland dan wel geen mankementen vertonen, maar de auto is tijdens de autovakantie zwaarder beladen, legt (waarschijnlijk) veel meer kilometers af én doet dit in andere weercondities. Hierdoor kunnen er problemen ontstaan als een onderdeel van de wagen toch in mindere conditie verkeert.
Auto inpakken
Nadat de autocheck is gedaan, kan het inladen en indelen van de auto beginnen. Wie op autovakantie gaat kan een heleboel spullen meenemen, maar ook hier is een max te bereiken. Niet alleen doordat de auto op een gegeven moment simpelweg vol zit, ook omdat er zoiets is als een maximaal laadgewicht. Wat de max is qua gewicht in en aan uw auto, kunt u vinden op het kentekenbewijs. Daarnaast is het ook zo dat het brandstofverbruik stijgt naarmate het gewicht dat de auto moet verplaatsen omhoog gaat.
Hou bij het inpakken van de auto rekening met belangrijke spullen en het gewicht van de bagage. Leg zware spullen onderop en zorg ervoor dat u makkelijk bij belangrijke spullen kunt. Zoals eten, drinken en eventueel wat extra kleding. Vergeet zaken die, hopelijk niet nodig maar wel, heel belangrijk kunnen zijn niet; de verbanddoos en brandblusser. Zorg ervoor dat deze ook makkelijk te bereiken zijn in geval van nood.
Zitten alle spullen in de auto? Controleer dan zelf nogmaals de bandenspanning. Door al het extra gewicht dat de auto nu moet meedragen, kan de spanning wat zijn gedaald. Is dit het geval, voeg dan wat extra lucht toe in de banden. Dat kan vaak gewoon bij het tankstation. Zorg voor een goede bandenspanning. Is de bandenspanning te laag, dan stijgt het brandstofverbruik en loop je het risico een klapband te krijgen. Is de spanning te hoog, en zijn de banden dus te hard, dan kan dit ook voor gevaarlijke situaties zorgen. Zoals sneller slippen en, ook weer, een klapband. Welke bandenspanning optimaal is, is vaak te vinden op een sticker in de zonneklep, tankdop of autodeur.
Verplichte tools auto
Veel Europese landen hebben verplichtingen omtrent een aantal tools voor in de auto. In Nederland gelden deze verplichtingen niet, al is het in eigen land ook handig om sommige van deze spullen in de auto te hebben liggen. Om welke spullen gaat het? Een gevarendriehoek, een veiligheidshesje, een verbanddoos, een brandblusser, een alcoholtest, een reservewiel en reservelampen. Wat in welke landen verplicht is om mee te nemen, kunt u zien in dit handige overzicht.
Milieusticker, tol en vignet
Naast een aantal verplichte tools, is er in sommige landen ook een vignetplicht. Dat is bijvoorbeeld het geval in Zwitserland en Oostenrijk. U heeft daar een vignet nodig om het land door te mogen rijden. In Frankrijk kan het handig zijn om een tolbadge te nemen, zodat u door een ander poortje kunt rijden bij de tolpoorten. Grote kans dat dit sneller is. Daarnaast zijn er tegenwoordig soms milieuvoorwaarden gesteld in sommige delen van landen. Dat betekent dat een auto aan bepaalde milieueisen moet voldoen om door deze gebieden te mogen rijden. Voldoet de auto aan de eisen, zorg dan voor een milieusticker. Alleen daarmee kunt u zo’n milieugebied door.
Dekking autoverzekering, pechhulp en groene kaart
Weet voor vertrek wat voor autoverzekering u heeft, wat deze precies dekt en wie u moet bellen in geval van een ongeval of pech. Doorgaans dekt de basisverzekering die u in Nederland voor de auto heeft afgesloten, in Europa hetzelfde als in eigen land. Dit is niet overal het geval. Op de groene kaart kunt u zien in welke landen u bent verzekerd. Denk ook na over aanvullende verzekeringen, zoals een inzittendenverzekering en pechhulpdekking in het buitenland. Met zo’n pechhulpdekking bent u er in geval van pech van verzekerd dat u snel en met goede service wordt geholpen.
Vergeet de eerder genoemde groene kaart niet mee te nemen. Als u recentelijk een autoverzekering hebt afgesloten, dan is de kans groot dat u deze in creditcardformaat hebt. Anders is dit nog een groen papiertje. De groene kaart is een internationaal verzekeringsbewijs. Handig om te hebben in geval van schade en ongevallen – al hoopt niemand hiermee in aanraking te komen natuurlijk.
Autovakantie met hond
Neemt u ook een hond mee op de vakantie? Waar Nederlanders al ‘bijna’ net zo van lijken te houden als van autovakanties, zijn honden. Een op de vijf huishoudens heeft een hond. Grote kans dat de viervoeter mee gaat op zomervakantie. In dat geval zijn er wel een aantal zaken om rekening mee te houden. Zoals de te kiezen accommodatie én de rit naar de bestemming toe.
Accommodatie kiezen
Zo laten niet alle vakantiehuizen honden toe. Is een hond wel toegestaan, dan zijn er soms alsnog beperkingen. Zoals aanlijnen of het houden in een kennel. U wilt waarschijnlijk het liefst dat Pluto het net zo fijn heeft als u. Zoek daarom een gewenst verblijf voor beide partijen.
Hond mee in de auto
Het reizen met de hond moet veilig gebeuren. Niet alleen voor het dier zelf, ook voor u en uw medeweggebruikers. En naast veiligheid, is er in sommige landen ook sprake van een verplichting van te treffen maatregelen omtrent het vervoeren van het huisdier. De hond mag niet los op de achterbank zitten, maar ook niet enkel met een riem vast aan een halsband. Dat is gevaarlijk; remt u plotseling hard, dan kan het dier de nek breken, of (iets minder) vervelende verwondingen oplopen. Zorg ervoor dat u uw hond op de juiste manier vervoert. Denk daarbij aan een bench, een hondenrek of een juist tuigje met bevestiging. Wat de beste manier van vervoeren is, hangt deels af van de grootte van het dier. Naast de juiste manier van vervoeren, is het ook belangrijk om tijdens de autorit aan de gezondheid van de hond te denken. Stop elke paar uur en voorzie het dier van water. Lees hier meer tips over onderweg met de hond.
Tips autovakantie
Naast bovenstaande adviezen en handige tips, zijn er nog een aantal zaken om aan te denken voor én tijdens de rit. Zo verloopt de autovakantie nog een stuk fijner.
- Zorg ervoor dat u voor onderweg genoeg eten en drinken mee hebt. U kunt wel van plan zijn om om de zoveel tijd bij een wegrestaurant te stoppen; er zijn ook nog files om rekening mee te houden.
- Stop om de zoveel uur. Dat is goed voor de doorbloeding, de concentratie van de bestuurder én fijn voor de (eventuele) kinderen en honden.
- Pas uw rijstijl aan. Let op snelheden in het buitenland. Denk daarnaast aan rijden op ander soort wegen. Bepaalde wegen vereisen een aangepaste rijstijl. Gaat de rit door de bergen, bijvoorbeeld, verander dan de manier waarop u schakelt. In de bergen moet u toeren maken, anders kan de motor oververhit maken. Zorg ervoor dat de motor nog kan versnellen bij het intrappen van het gaspedaal. Bergaf? Dan is een lage versnelling aan te raden. De auto moet zelf afremmen als u uw voet van het pedaal haalt.
- Hou rekening met andere regels in het buitenland. Verdiep u hierin voor vertrek, dat kan vervelende situaties voorkomen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat u in Italië niet met winterbanden rijdt in de zomerperiode. Daarop staat een boete van minimaal 419 euro en maximaal 1.682 euro. In Spanje dient u een reservebril mee te hebben als brildrager, en in sommige landen liggen de boetes voor te hard rijden een stuk hoger dan in Nederland.
- Denk uiteraard aan het meenemen van uw rijbewijs en verzekerings- en autopapieren. En geniet van de autovakantie vanaf het moment dat de rit naar de bestemming begint.