In deze blog komt u alles te weten over typisch Nederlandse gerechten. Wij zullen per gerecht een recept erbij voegen, zodat u deze zelf kunt maken! Loopt het water u al in de mond nu u eraan denkt? Well, let’s get started!
Zeeuwse mosselen
Onder typisch Nederlandse gerechten vallen natuurlijk mosselen. Een bekend streekgerecht zijn toch wel de échte Zeeuwse mosselen. Het seizoen voor Zeeuwse mosselen begint meestal in begin juli met de nieuwe oogst. De exacte startdatum van het seizoen is afhankelijk van het aanbod en de kwaliteit van de mosselen, wat weer samenhangt met het weer in het voorjaar. Het seizoen voor de Zeeuwse mossel loopt door tot april van het jaar daarop, dus u kunt 9 maanden lang van de Zeeuwse mossel genieten. Wist u dat vroeger mosselen alleen verkrijgbaar waren in de maanden met een ‘r’ in de naam. Dit had alles met houdbaarheid te maken, maar sinds gekoeld vervoer beschikbaar is, zijn mosselen van juli tot april verkrijgbaar. Hier leest u meerdere overheerlijke recepten met mosselen!
Wentelteefjes uit Overijssel
Een wentelteefje heeft iedereen wel is gegeten, toch? En is één van de traditionele Nederlandse gerechten . Vroeger gooide men geen voedsel weg en het was daarom een gewoonte om oud brood wat nog niet beschimmeld was om weer eetbaar te maken. Wentelteefjes zijn dus oud brood, bijvoorbeeld wit brood dat wordt ondergedompeld in een mengsel van ei en melk. Daarna wordt het broodje gebakken in boter om het lekker knapperig te maken. Nadat het brood gebakken is in boter wordt er suiker over gestrooid. Wat ook erg lekker is om de kristalsuiker te mengen met wat kaneel, hééérlijk. Hier kunt u het recept bekijken.
Zeeuwse bolus
Nog één van de bekendste streekrecepten is toch wel de Zeeuwse bolus. De Zeeuwse bolus is van oorsprong een Joods gerecht. Dit zoete koffiebroodje met basterdsuiker en kaneel werd eeuwen geleden door de Sefardische Joden vanuit Spanje en Portugal naar Zeeland gehaald. De naam van dit broodje is dan ook niet vreemd gevonden. Het Spaanse woord ‘bollo’ betekent ‘fijn broodje’. De Zeeuwen noemen de bolus ook wel als koekedraaiom, stropiedraaier of jikkemiene. Bolussen worden gemaakt van strengen brood die door een mengsel van kaneel en suiker worden gehaald. Vervolgens worden ze in een spiraalvorm opgerold. Tijdens het bakken smelt de suiker tot een soort stroop, waardoor u lekkere plakkerige vingers krijgt als u deze lekkernij oppeuzelt. Hier is het lekkerste recept om Zeeuwse bolus zelf te maken!
De Poffert uit Groningen
Het water loopt me al in de mond, voordat ik begin te typen. Een typisch Gronings baksel en valt onder echte streekrecepten is de poffert, niet te verwarren met poffertjes. De poffert is een broodachtig boerencake die au bain-marie wordt gekookt in een speciale poffertrommel, maar als u die niet in huis heeft, kunt u hem ook gewoon in een tulbandvorm bakken. Het poffertbeslag wordt gemaakt met zelfrijzend bakmeel, krenten, rozijnen, melk, eieren, zout en soms wat sukade. Er gaat dus geen suiker in! Hoewel de Groningers de poffert – of povverd zoals ze hem zelf noemen – hartstochtelijk hebben omarmd, is deze broodachtige cake in de rest van Nederland beter bekend als ketelkoek. Hier vindt u het recept voor echte Groningse Poffert.
Oranjekoek uit Friesland
De Friezen weten wel wat lekker is! Een van onze Friese favorieten is de Oranjekoek en valt echt onder de streekgerechten van Nederland. Een dikke rechthoekige koek met een laagje amandelspijs erin, een laag glazuur bovenop en een mooie toef crème om het plaatje compleet te maken. Oranjekoek is buiten Friesland nauwelijks te koop en binnen Friesland heeft elke bakker zijn eigen recept. Grappig is dat de koek ORANJEkoek heet, terwijl het een roze glazuurlaag heeft. Daarvoor gaan we terug naar het jaar 1753. In het traditionele recept gaat namelijk honing, roggemeel, wat kruiden, zout en ‘orange’. Gekonfijte sinaasappel. Nog altijd is dit een belangrijk ingrediënt van de koek. Net als anijs, al zat dat er van oudsher dus weer niet in. De amandelspijs en het glazuur trouwens ook niet. Er is dus nogal wat gesleuteld aan het recept. Maar daar is ie misschien alleen nog maar lekkerder van geworden! Wilt u dit typisch Nederlandse gerecht zelf maken? Hier vindt u het overheerlijke recept.
Vlaai uit Limburg
De Limburgse vlaai mag natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje van de streekgerechten van Nederland. Veel mensen denken dat de vlaai uit Limburg komt, maar oorspronkelijk is het recept Duits. De typisch Nederlandse taart is op zichzelf simpel: een grote platte taart met een speciale zachte en luchtige bodem van vlaaideeg, met opstaande randen. De vulling bestaat meestal uit vruchten, zoals kersen en abrikozen, maar er zijn ook vlaaien die gevuld zijn met zoete rijst. Over de vulling zit een mooi deegrastertje, wat lekker krokant wordt tijdens het bakken. Het is allemaal begonnen bij Maria Hubertina Hendrix, een bakker uit Weert. Zij maakte de vlaaien door heel Nederland bekend. Aan het begin van de twintigste eeuw verkocht zij haar ‘Weerter vlaaitjes’ aan treinreizigers op het station van Weert. Wilt u zelf een echte Limburgse vlaai maken? Dan vindt u hier het recept!
Bossche bollen uit Noord-Brabant
Nog één van de bekendste streekgerechten van Nederland is een Bossche bol, gevuld met slagroom en gemaakt met chocolade fondant. Als het buiten giet van de regen neem dan echt even de tijd om Bossche bollen te maken, het zal echt niet tegenvallen. Eerst moet er soezendeeg gemaakt worden, omdat dit natuurlijk in de oven moet en omdat deze moeten afkoelen voordat de slagroom erin gaat. Als u de vulling erin wilt doen, maak dan onderaan de soezen een kleine opening, zo zal dit niet opvallen als ze in de chocolade gedoopt worden. Hier vindt u het recept voor Bossche bollen van Heel Holland Bakt, echt de moeite waard om te proberen.
Worstenbroodjes uit Noord-Brabant
Onder streekrecepten mogen worstenbroodjes uit Brabant niet ontbreken. We hebben ze allemaal wel een keer gegeten op een verjaardag. Dit recept wordt door middel van een video uitgelegd hoe worstenbroodjes gemaakt worden, zodat u het makkelijk kunt volgen. Het recept is goed voor ongeveer 20 worstenbroodjes en ze hoeven maar 10 minuutjes in de oven. Maak snel en simpel uw eigen worstenbroodjes. Hier vindt u het recept voor echte Brabantse worstenbroodjes.
Suikerbrood uit Friesland
Heeft u altijd suikerbrood zelf willen maken? Dan is dit uw kans om één van de vele traditionele Nederlandse gerechten zelf te maken. Het recept voor suikerbrood, oftewel Fryske sûkerbole heeft best wel wat stappen. Zo bestaat dit recept uit een kandijvulling, want een suikerbrood zonder deze vulling is niet Fries. Een tip voordat u begint met het maken, hou rekening dat dit recept wat tijd kan kosten, want het deeg moet namelijk één uur rijzen. Het recept is goed te volgen en heeft als eindresultaat een prachtig en heerlijk Fryske sûkerbole. Voor het recept van echt Fries suikerbrood klikt u hier.
Al deze heerlijke Nederlandse gerechten wilt u uiteraard toch een keer zelf maken? Blijft u door deze blog hangen in de Nederlandse sferen en bent u op zoek naar inspiratie over wat er allemaal te doen is in Nederland? Bekijk dan eens onze andere blogs en laat u inspireren.