Bestemmingen

Dé perfecte gids voor een vakantie aan de Nederlandse kust

Het is veruit de populairste vakantiebestemming onder de gasten van onze website, en met recht! De Nederlandse kust is vrijwel het hele jaar door een goede bestemming om naartoe te gaan. Of het nu voor een zonnige strandvakantie is, of om het hoofd even leeg te maken tijdens een verfrissende strandwandeling in het najaar… Een vakantie aan de Nederlandse kust kan altijd.

Maar wat zijn nu de beste plaatsen aan de kust om naartoe te gaan? Want een vakantie aan de Nederlandse kust is wel leuk, maar de kustlijn is ook heel lang. Met zoveel opties hebben wij een korte gids geschreven met de beste tips voor een vakantie aan de Nederlandse kust. Enne… Het is het lezen waard, want er staan hele leuke geheimpjes in.  

Vakantie op de Waddeneilanden

Laten we met deze unieke natuurverschijnselen in het Noorden beginnen. De eilanden zijn namelijk een stukje Nederlandse kust op zich. We hebben al eens eerder de 10 redenen geschreven waarom u naar de Waddeneilanden wil, maar laten we hier nog een paar redenen uitlichten die de Waddeneilanden zo leuk maken om naartoe te gaan.

  • Werelderfgoed

Sinds 2009 staat het waddengebied op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Om u even een beeld te geven wat voor status dit is; dat is dezelfde lijst als waar het Great Barrier Reef in Australië, de Grand Canyon in de USA en de Kilimanjaro in Tanzania ook op staan. Waarom is het dan zo uniek? Het gebied bestaat maar liefst 7.000 jaar (uit de laatste ijstijd). Van de 10.000 km² zijn zo’n 4.000 km² droogvallende wadplaten. Dit is nergens anders in de wereld te vinden.

  • Trekvogelgebied

Ook de vogels komen graag op de Waddeneilanden. Jaarlijks maken 10 tot 12 miljoen trekvogels een tussenstop in het waddengebied. Wanneer de wadplaten droogvallen is hier namelijk genoeg eten te vinden (denk aan schelpdieren, krabbetjes en visjes die op het wad achterblijven) om sterk genoeg te zijn voor hun trektocht van soms wel tienduizenden kilometers.

Welke plaatsen aan de kust van de Waddeneilanden moet u zeker een keer gezien hebben?

Oosterend – Texel

Volgens liefhebbers is dit het mooiste dorpje van het eiland. Wanneer u door de smalle straatjes loopt, langs de kleine kerkjes, wordt u welkom geheten door de hartelijke inwoners.

Oosterend – Terschelling

Dit is het eindpunt van het eiland dat aan een groot beschermd natuurgebied vastligt. Met restaurant De Boschplaat, dat zich kenmerkt door de oude reclameborden en eenvoudig, maar goed eten, is het de ideale bestemming voor een dagje fietsen op Terschelling.

Nes – Ameland

Klein, maar fijn, waar de eenvoud heerst. Het is de favoriet onder de gezinnen.

Vlieland en Schiermonnikoog

Beide eilanden zijn zo klein dat ze maar één dorpje bevatten die gelijknamig is aan de naam van het eiland. Dat alleen al moet een reden zijn om het te ontdekken.

Zin om met het hele gezin naar de Waddeneilanden te gaan? Lees dan deze tips voor een vakantie met kinderen op de Waddeneilanden.

Bekijk alle vakantieparken op de Waddeneilanden

Vakantie aan de vaste wal

Liever aan de vaste wal blijven, omdat boten niet echt uw ding zijn? Dan heeft Nederland van Noord naar Zuid ongeveer 353 km aan strand (met de Waddeneilanden erbij 523 km). We delen het op per kustprovincie met de daarbij behorende tips voor een vakantie aan de Nederlandse kust. 

Vakantie aan de Noord-Hollandse kust

Wat de Noord-Hollandse kust zo bijzonder maakt is het Noord-Hollands Duinreservaat. Dit is een beschermd natuurreservaat dat zich uitstrekt van Wijk aan Zee tot aan de Schoorlse Duinen. Met zo’n 20 kilometer lang en gemiddeld 2,5 kilometer breed, biedt het Noord-Hollandse Duinreservaat een oppervlakte van 5.300 hectare aan unieke natuur. De afwisseling van hoogte, vochtigheid, het kalkgehalte en het menselijk gebruik in het verleden, zorgen ervoor dat er een grote verscheidenheid aan plant- en diersoorten zijn. Dit maakt ook dat u een duinkaart nodig heeft om het reservaat te betreden (slechts €12,50 per jaar – dat bijdraagt aan het beheer en behoud van de duinen).

Tip: voor een sneak peak vanuit uw stoel is er een virtuele tour beschikbaar.

Welke plaatsen aan de Noord-Hollandse kust moet u zeker een keer gezien hebben?

Naast de welbekende stranden als Zandvoort en Bloemendaal, vindt u in Noord-Holland ook hele schattige kleine kustplaatsjes waar het heerlijk vertoeven is.

Callantsoog

Wat Callantsoog vooral bijzonder maakt, is de route ernaartoe. In het voorjaar wordt u hier begroet door prachtige bloemenvelden die vervolgens overgaan in de duinen. Dit duingebied wordt ook wel ‘het Zwanenwater’ genoemd en zit vol zeldzame fauna en flora. Het hart van de natuurliefhebber gaat hier een stukje sneller kloppen.

Bergen aan zee

Deze kustplaats behoort tot de gemeente Bergen dat onderdeel is van Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Met kustplaats Egmond aan Zee om de hoek en het Schoorls klimduin, is het de perfecte regio voor lange wandel- en fietsroutes. Daarnaast wordt Bergen ook wel het kunstenaarsdorp genoemd. Een strandvakantie vol cultuur dus!

Bekijk alle vakantieparken in Noord-Holland

Vakantie aan de Zuid-Hollandse kust

Aan de Zuid-Hollandse kust vindt u de grootste badplaatsen van Nederland. Plaatsen als Scheveningen, Noordwijk en Wassenaar sieren een vakantie aan de Zuid-Hollandse kust. En met steden als Leiden, Den Haag, Delft en Rotterdam in het achterland, is het hier heel eenvoudig om een strandvakantie te combineren met een stedentrip. Daarnaast is het in het voorjaar de meest kleurrijke regio van Nederland door de bollenstreek. We kunnen dus met recht zeggen dat de Zuid-Hollands kust het meest enerverend is.

Welke plaatsen aan de kust van Zuid-Holland moet u zeker een keer gezien hebben?

Rockanje

Wanneer u denkt aan een vakantie aan de kust met kinderen dan is Rockanje dé bestemming. Vanwege de zandbanken is de stroming hier niet zo sterk waardoor het een stuk veiliger wordt voor kinderen om op het strand en in het water te spelen.

Hoek van Holland (ook wel “de Hoek”)

Hoek van Holland is een speciale. Het is het strand van de surfers, maar ook van de 180 strandhuisjes. En wanneer u op de pier staat, kijkt u uit naar de zeeschepen die richting de haven van Rotterdam varen.

Katwijk aan Zee

Waar het vroeger een vissersdorp is, is Katwijk aan Zee tegenwoordig bekroond met een Europese Quality Coas Award voor duurzaam toerisme en veiligheid. Hier geniet u tijdens een vakantie op een gezellige wandelboulevard van 2,5 kilometer en kunt u de North Sea Trail (ook wel Hollands Kustpad) belopen.

Bekijk alle vakantieparken in Zuid-Holland

Vakantie aan de Zeeuwse kust

Ook Zeeland is een geval apart. Met haar vele eilandjes vindt u hier hele brede stranden waar de ruimte oneindig lijkt, maar ook hele kleine strandjes waar een intieme sfeer hangt. Het maakt niet uit waar u in Zeeland overnacht, het strand is altijd dichtbij. Maar het aller bijzonderst aan Zeeland is natuurlijk de manier waarop het land boven water ligt. De Deltawerken worden ook wel het achtste wereldwonder genoemd, aangezien ze na de Waternoodramp in ’53 niet meer te breken zijn. Bij Neeltje Jans kunt u de geschiedenis herleven en alles over deze indrukwekkende werken leren.

Nog wat leuke weetjes: Wist u al dat Zeeland de meeste zonuren kent? Ja, echt! Door de ligging aan open zee zijn er bijna nooit stapelwolken. Hierdoor heeft de zon vrij spel en lacht ze het meest in Zeeland. Daarnaast zijn de stranden in Zeeland keer op keer uitgeroepen tot de schoonste stranden van Nederland.

Welke plaatsen aan de kust van Zeeland moet u zeker een keer gezien hebben?

Cadzand- Bad

Deze badplaats ligt in het meeste zuidelijke puntje van Zeeland en wordt omringd door prachtige natuur. Maar wat deze plaats zo bijzonder maakt, is dat er langs het strand miljoen jaren oude haaientanden liggen. Hoe uniek is dat souvenirtje?

Vrouwenpolder

Dit dorp wordt omringd door de mooiste natuur die u zich maar kunt wensen; natuurpark Oranjezon, het Veerse Meer en aan Breezand. Vrouwenpolder staat erom bekend het breedste strand van Zeeland te hebben. Zelfs op de warmste zomerdagen is het nier nog rustig. Daarnaast is het de perfecte bestemming voor duikers en kitesurfers. Leuk feitje: het dorp heeft haar naam te danken aan een mysterieus schilderij van Maria, dat Onze-Lieve-Vrouwe van de Polder werd genoemd.

Zoutelande

Waarschijnlijk klinkt dit plaatsje u bekend in de oren vanwege het liedje van BLØF. Maar wat veel mensen niet weten, is dat het ook wel de Zeeuwe Rivièra genoemd wordt. Wanneer u bij duinovergang de Hoge Hilt het strand opgaat, komt u terecht op een heel beschut gedeelte. Heerlijk om een hele dag te vertoeven met het mooie weer. Moeten we nog meer zeggen?

Nog wat extra tips voor een vakantie aan de Nederlandse kust

Naast de leukste kustplaatsjes hebben we natuurlijk nog veel meer tips over een vakantie aan de Nederlandse kust.

Dé perfecte gids voor een vakantie aan de Nederlandse kust was last modified: mei 28th, 2021 by Marouschka
Share
Geschreven door:
Marouschka

Recent Posts

Wat zijn de leukste en beste Center Parcs parken?

Wat de beste Center Parcs is voor de een, is niet per sé de beste…

2 dagen geleden

Kleinschalig vakantiepark boeken? Bekijk onze top 11

Soms is een kleinschalig vakantiepark precies wat je nodig hebt. Verlang jij naar een ontsnapping…

2 weken geleden

Een vakantiepark met subtropisch zwembad en indoor speeltuin voor gegarandeerd vakantieplezier

De keuze voor een vakantiepark met subtropisch zwembad en indoor speeltuin, is soms de redding…

2 weken geleden

Dit zijn de 19 mooiste huisjes direct aan het water

's Ochtends word je wakker in je huisje aan het water. Met het geluid van…

2 weken geleden

Vier de lente in al haar pracht bij Center Parcs

De lente staat symbool voor een nieuw begin en bij Center Parcs wordt dit seizoen…

4 weken geleden

Top 7 Bungalowparken met de beste animatieteams

Een vakantiepark met animatie in Nederland: het recept voor een topvakantie Een vakantiepark met animatie…

1 maand geleden