Hier bij BungalowSpecials trekken wij er in onze vrije tijd of op vakantie maar wat graag op uit om de natuur, landschappen en (wilde) dieren te fotograferen. Niet zo heel gek ook: er zijn namelijk genoeg mooie plekken in ons landje waar je prachtige foto’s kunt maken! Of u het nou een fijn tijdverdrijf vindt om de natuur te fotograferen, graag thuis komt met mooie vakantiefoto’s of beginner bent en wel wat handige tips kunt gebruiken: speciaal voor u geven wij een aantal tips om mooie natuurfoto’s te maken.
1. Bepaal het beste fotomoment van de dag
Een van de eerste tips voor natuurfotografie is om rekening te houden met het tijdstip waarop u gaat fotograferen. Een landschap kan er per moment van de dag namelijk heel anders uitzien. Neem de foto hieronder bijvoorbeeld. Deze is gemaakt tijdens een mistige ochtend op de Veluwe. Omdat je grondmist voornamelijk in de ochtend of avond ziet, had deze foto niet hetzelfde effect gekregen wanneer deze in de middag zou zijn gemaakt.
Probeer daarom van tevoren altijd te bedenken op welk moment van de dag het juiste soort licht aanwezig is om mooie natuurfoto’s te maken. Of fotografeer dezelfde plek op verschillende momenten van de dag, wanneer u hier de tijd voor heeft.
2. Speel met lichtinval
In natuurfotografie kan de lichtinval ook een groot verschil maken. Experimenteer daarom zo nu en dan eens met een ander lichtinval, bijvoorbeeld tegenlicht. Zo krijgt u prachtige silhouetten van bijvoorbeeld een boom of een wild dier. Geen inspiratie? Neem dan eens een kijkje bij andere natuurfotografen hoe zij met het licht te werk gaan. Daar kunt u ook gelijk veel van leren!
3. Fotograferen tijdens het gouden uur
Met de gouden uren wordt bedoeld de uren rond zonsopkomst en zonsondergang. Omdat de zon erg laag aan de hemel staat, ontstaat er een prachtige warme, gouden gloed in de foto. Als u vroeg in de ochtend of aan het eind van de dag op pad gaat kunt u tijdens dit ‘gouden uurtje’ dus betoverend mooie natuurfoto’s maken.
Natuurfotografie tip: door de laaghangende zon die zorgt voor lange schaduwen, is het ‘gouden uurtje’ ook het ideale tijdstip voor het fotograferen van weerspiegelingen op het water!
4. Variatie is key!
Natuurlijk is het mooi om foto’s te maken van een landschap en het uitzicht, maar er gaat niets boven een beetje variatie. Kijk dus eens wat vaker om u heen en probeer meer te letten op kleine details in uw omgeving. Maak in plaats van alleen foto’s van vergezichten bijvoorbeeld ook eens een close-up. Op deze manier leert u niet alleen op een andere manier te kijken naar uw omgeving, maar heeft u binnen de kortste keren ook een fotoalbum vol met mooie vakantiefoto’s!
5. Maak gebruik van natuurlijke lijnen
Iets anders wat een foto visueel interessant kan maken is het gebruik van natuurlijke lijnen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan wandelpaden, bruggen, rivieren en wegen. De aandacht van de kijker wordt automatisch naar de lijnen toegetrokken en leidt hem/haar als het ware door de foto heen. Ideaal als u graag wat dynamiek wilt aanbrengen in uw natuurfoto’s.
6. Let op de compositie van de foto
Hier bedoelen we mee waar u het hoofdobject van de foto plaatst. Wilt u bijvoorbeeld een foto maken van een boom, dan is het over het algemeen niet mooi om die boom precies in het midden van de foto te plaatsen.
Een compositieregel die veel wordt gebruik om levendigere natuurfoto’s te maken, is de ‘regel van derden’. Met de regel van derden wordt een foto verdeeld in een raster met 9 gelijke vlakken. De punten waar de horizontale en verticale lijnen van het raster elkaar raken worden aandachtspunten genoemd. Omdat de aandacht van de kijker meestal eerst naar één van deze vier kruispunten gaat, is het aan te raden om het hoofdobject op één van deze aandachtspunten te plaatsen.
Natuurfotografie tip: kies er voor om de camera zo nu en dan een beetje schuin te houden of ga bijvoorbeeld eens gehurkt of door je knieën zitten.
Meer tips voor een betere compositie
7. Zorg voor contrast in de foto
Een andere truc om mooie natuurfoto’s te maken is het gebruik van contrast. Contrast is het verschil in kleur in een foto. Wanneer de kleuren in een foto te veel overeenkomen en niet goed tegen elkaar afsteken, kan het hoofdobject in de foto een beetje in het niet vallen. Kijk bijvoorbeeld eens naar de onderstaande foto. De roodbruine vacht van de vos en de groene achtergrond geven een mooi contrast.
8. Heb geduld!
Tot slot is het bij natuurfotografie belangrijk om te blijven oefenen én vooral ook veel geduld te hebben. Als fotograaf bent u ten alle tijden afhankelijk van factoren die u zelf niet volledig in de hand heeft. Denk aan het weer, het licht of een wild dier dat zich niet zomaar laat zien. Neem de tijd, geef niet op en vergeet zo nu en dan ook niet om te genieten van de buitenlucht en de prachtige natuur om u heen!