U bent bezig met het plannen van een vakantie en wil graag uw hond meenemen. Want zonder uw trouwe viervoeter is de vakantie niet compleet. Om goed voorbereid op weg te gaan, hebben wij een aantal tips voor u verzameld zodat u niet voor verassingen te staan komt. Zo weet u waar u rekening mee moet houden tijdens het boeken, wat wel en niet mag in de auto en hoe u de vakantie met een hond soepel kunt laten verlopen.
Waar moet u op letten tijdens het boeken van een vakantiehuis met hond?
Wanneer u de hond mee op vakantie neemt en wil verblijven in een vakantiehuisje, zijn er een aantal dingen waar u rekening mee moet houden tijdens het boeken. Het is namelijk niet vanzelfsprekend dat huisdieren toegestaan zijn op vakantieparken. Let er daarom altijd op of een hond toegestaan is op zowel het vakantiepark als in het huisje waarin u wil verblijven. Om het u wat makkelijker te maken, hebben wij een aantal leuke huisdiervriendelijke vakantieparken voor u op een rij gezet.
Ziet u het niet zo zitten om de hond telkens in de kennel te stoppen wanneer u even rustig een boek wil lezen? Boek dan een vakantiehuisje met een omheinde tuin. De hond kan zo lekker vrij rondlopen zonder dat u constant erop moet letten dat hij niet wegloopt. Sla dat boek dus maar open en ontspan!
Naast het perfecte vakantiehuisje is het eigenlijk ook wel van belang dat de omgeving natuurrijk is wanneer u met de hond op vakantie gaat. Er is niets leuker dan samen lange wandelingen te kunnen maken in het bos, door de duinen of over het strand. Ga bijvoorbeeld naar één van de Waddeneilanden of verblijf in de omgeving van de Veluwe. Ook zijn Duitsland en de Belgische Ardennen een aanrader met de hond! Kijk dus altijd goed naar de regio waarin het vakantiepark zich bevindt.
Hond mee in de auto: do’s en don’ts
Wanneer u besluit op autovakantie met de hond te gaan, zijn er een aantal dingen waar u rekening mee moet houden. Zo zijn er bepaalde regels die u dient na te leven en is de veiligheid van de hond natuurlijk prioriteit. De volgende dingen moet u in uw achterhoofd houden wanneer u op reis gaat met de hond in de auto.
Hoe vervoert u een hond in de auto?
Afhankelijk van de auto waarmee u op reis gaat, kunt u beslissen om de hond te vervoeren op de achterbank of in de kofferbak. Houdt er hierbij rekening mee dat de hond te alle tijden rechtop moet kunnen zitten en uit het raam moet kunnen kijken. Daarnaast met u er rekening mee houden dat de ruimte goed geventileerd is, zodat de hond het niet te heet krijgt tijdens de rit.
Om ervoor te zorgen dat de hond veilig in de auto zit, is het verstandig om een bench in de kofferbak te plaatsen of een speciale hondenriem aan te schaffen voor wanneer u besluit de hond op de achterbank van de auto te vervoeren. U kunt er ook nog voor kiezen om een hondenrek achterin de auto te plaatsen. Hierbij zit de hond los in de auto, maar kan hij niet voorin de auto komen en de bestuurder hinderen tijdens het rijden. Deze optie garandeert alleen niet de volledige veiligheid van de hond tijdens een eventueel verkeersongeluk.
In de volgende landen moet u tijdens uw autovakantie met de hond verplicht één van de bovengenoemde maatregelen treffen wanneer u uw hond in de auto vervoert: Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje, Zwitserland, Polen, Oostenrijk en Denemarken. Hier kunt u een boete riskeren wanneer u de hond niet veilig in de auto vervoert. In de overige Europese landen zijn er tot nog toe geen regels met betrekking tot een hond in de auto.
Gezondheid van de hond onderweg
Zorg er daarnaast tijdens de autorit voor dat u om de paar uur stopt en de hond even een frisse neus laat halen. Honden hebben het veel sneller warm dan mensen en de kans op oververhitting is dus groter. Elke paar uur een pauze is van groot belang. Zo kan de hond wat water drinken en afkoelen om vervolgens weer veilig en fijn verder te kunnen reizen. Lees hier meer over overhitting bij honden.
Daarnaast kan een hond, net zoals een mens, last hebben van wagenziekte. Mocht u niet zeker weten of uw hond hier last van heeft, ga dan voor vertrek even naar de dierenarts. Hij/zij kan u advies geven met betrekking tot passelijke medicatie voor uw hond indien wagenziekte optreedt.
In het onderstaande filmpje wordt alles nog eens kort samengevat:
Wat mee te nemen tijdens een autovakantie met een hond?
Wanneer uw hond mee op vakantie gaat, moet u niet vergeten ook alle spullen voor hem in te pakken. Houdt er rekening mee dat u een hond meeneemt naar een onbekende omgeving en dat het daarom verstandig is om vertrouwde spulletjes mee te nemen. Denk aan een speeltje, de hondenmand van thuis en het vertrouwde hondenvoer.
Daarnaast is het aan te raden om u te verdiepen in de verzekering voor uw hond. Het verschilt namelijk het per verzekering of uw hond ook gedekt is. Denk aan uw reisverzekering, maar ook aan uw inzittendenverzekering. Er zijn namelijk verzekeringmaatschappijen die uw trouwe viervoeter gewoon meerekenen onder de afgesloten verzekering.
Naast een algemene inpaklijst voor een vakantie in een vakantiehuisje, hebben wij ook een speciale checklist voor u gemaakt voor een vakantie met de hond. Hier staat alles op wat u mee dient te nemen tijdens een vakantie met uw hond. Print hem uit en streep alles af tijdens het inpakken. Zo weet u zeker dat u niets vergeet.
Hond mee naar het buitenland
Voor een vakantie in het buitenland zijn er nog een aantal regels binnen de Europese richtlijnen waar u zich aan moet houden wanneer u op vakantie gaat met uw hond. U bent bijvoorbeeld verplicht om een hondenpaspoort bij u te dragen waarin alle geldige vaccinaties vermeld staan. Dit paspoort wordt uitgegeven door geautoriseerde dierenartsen. En als u daar dan toch bent, laat uw hond dan gelijk vaccineren tegen rabiës, oftewel hondsdolheid. Dit is namelijk ook verplicht. Als laatste heeft u identiteitsplicht voor uw hond doormiddel van het plaatsen van een chip. Een chip is sowieso aan te raden, omdat uw hond dan eenvoudig teruggevonden kan worden op het moment dat hij bijvoorbeeld wegloopt.
Wanneer u opzoek bent naar nog meer informatie voor uw vakantie met huisdieren kunt u hier kijken. Of ga direct naar onze huisdiervriendelijke vakantieparken.