Bestemmingen

Wat te doen op de Veluwe? | De ultieme gids

Als Nederlander is het eigenlijk een no go om niet een keer in uw leven de Veluwe te bezoeken. Het natuurgebied dat zich kenmerkt door de vrolijke kleuren is een van de mooiste van ons land. En daarom ook een van de beste plekken voor een vakantie in eigen land. Laat u onderdompelen in een wereld voor natuurwonderen en kom volledig tot rust. In deze reisgids leest u alles ins en outs over wat er te doen valt op de Veluwe.

Activiteiten | Wandelen & Fietsen | Natuur | Bezienswaardigheden | Overnachten

Wat is de Veluwe?

De Veluwe is een gigantisch beschermd natuurgebied van 1000 km² in de provincie Gelderland. En volgens de meeste mensen het mooiste natuurgebied van Nederland. Het gebied bestaat uit zandverstuivingen, heide, vennen, bossen (overwegend loofbos en naaldbos) en beken. Met o.a. haar twee nationale parken (Nationaal Park De Hoge Veluwe en Nationaal Park Veluwezoom) is de Veluwe het op een na grootste natuurgebied van ons land.

Wat leuke feitjes over de Veluwe op een rij:

  • Het grootste gedeelte van de natuur van de Veluwe is voortgekomen uit de stuwwallen uit de Saale-ijstijd
  • Het wild zwijn was eigenlijk uitgestorven in Nederland, totdat Prins Hendrik in 1907 wilde zwijnen uit o.a. Tsjechië heeft over laten komen om de zwijnenjacht te kunnen beoefenen. Doordat de zwijnen weleens ontsnapten, is de populatie toegenomen
  • In 2010 zijn er sporen van een 12e-eeuwse nederzetting op de stuifzanden van Nationaal Park De Hoge Veluwe gevonden
  • De hoogste heuvel op de Veluwe is maar liefst 109,9 meter hoog
  • Er lopen meer dan 2000 herten rond op de Veluwe
  • De Veluwe beschikt over 43 kilometer aan fietspad

Activiteiten op de Veluwe

Dat de Veluwe de ideale plek is voor een vakantie in eigen land mag wel duidelijk zijn. Maar wat is er allemaal te doen op de Veluwe? Het gebied zit vol met leuke activiteiten in de natuur. Hieronder de leukste activiteiten op de Veluwe.

Outdoor activiteiten Veluwe

Maak een huifkartocht over de Veluwe

Wanneer u slecht te been bent, kleine kinderen bij u heeft of gewoon even geen zin heeft om te wandelen of te fietsen, is een huifkartocht over de Veluwe een perfecte oplossing. Stap in de huifkar en laat u meevoeren door twee paarden. De natuurgids die met u meegaat, laat u kennis maken met de mooiste plekjes op de Veluwe. Er zijn verschillende aanbieders waarmee u een huifkartocht kan maken over de Veluwe.

Tip: tussen oktober en half december rijden er elke tweede zondag van de maand diverse huifkarren vanaf het Merchantplein. Deze ritten duren circa 45 minuten, en vertrekken elk heel huur tussen 12.00 en 16.00 uur. De kosten zijn 3,50 per persoon excl. toegang tot het park. Reserveren is niet nodig voor deze activiteit op de Veluwe.

Bezoek een van de uitkijktorens

Een leuke outdoor activiteit op de Veluwe is het bezoeken van een uitkijktoren. Er zijn er meerdere in het natuurgebied te vinden en ze bieden stuk voor stuk adembenemende uitzichten. Het is even een klim, maar zeker de moeite waard. Hieronder een lijst van de uitkijktorens.

Uitkijktoren Kootwijkerzand
Hoogte: 12 meter
Uitzicht: de grootste zandverstuiving van West-Europa
Locatie: Kootwijk
Openingstijden: tussen zonsopkomst- en ondergang
Entree: gratis

Uitkijktoren de Boersberg
Hoogte: ong. 15 meter
Uitzicht: de boomkronen van de hellingbossen en de Nederrijn. Als het helder genoeg is, kunt u Nijmegen zelfs zien
Locatie: Doorwerth
Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur
Entree: gratis

Uitkijktoren Hulzenberg
Hoogte: 21 meter
Uitzicht: panorama vergezicht van de Veluwezoom tot Elten
Locatie: Stokkum
Openingstijden: tussen zonsopkomst- en ondergang
Entree: gratis

De Bostoren
Hoogte: 40 meter
Uitzicht: de bostoppen van de Veluwe
Locatie: Putten
Openingstijden: dagelijks geopend tussen 10.00 en 17.15 uur
Entree: 4 euro p.p.

Veluwetransferium Nunspeet
Hoogte: 30 meter
Uitzicht: omgeving Nunspeet
Locatie: Nunspeet
Openingstijden: dagelijks geopend tussen 10.00 en 17.00 uur
Entree: gratis

Klimbos Garderen

Midden in het bos van de Veluwe vindt u Klimbos Garderen met een uniek zekersysteem tussen de bomen. Op 25 meter hoogte is dit het hoogste klimparcours van Nederland. Een activiteiten op de Veluwe die perfect geschikt is voor de avonturier. Ook voor het hele gezin met kinderen vanaf 4 jaar; voor de kleintjes (onder de 1,20 meter) is er namelijk ook een speciaal parcour. En wees gerust want de parcours zijn aangepast op niveau en verschillen in hoogte van 5, 7, 10, 12, 18 en 25 meter. Voordat u de bomen in zal klauteren, krijgt u een uitgebreide instructie over het klimmen.

Tips: draag sportkleding en schoenen met grip. Lang haar dient opgestoken te worden. En doe het niet wanneer u hoogtevrees heeft, tenzij u uw angsten wil overwinnen.

Onze Marouschka: het is echt heel leuk om te doen!

Kinderparadijs Malkenschoten

Naast dat bovenstaande activiteiten prima te doen zijn met kinderen, zijn er ook nog kinderactiviteiten op de Veluwe te vinden. Kinderparadijs Malkenschoten is ooit als kinderboerderij begonnen, maar inmiddels uitgegroeid tot een wereld vol activiteiten voor de kinderen. Zo kunnen er hutten gebouwd worden, zijn er waterfietsen, kan er op trampolines gesprongen worden, mag u een balletje slaan op de midgetgolfbaan en mogen de kinderen natuurlijk meehelpen met het voeren van de dieren.

Kijk voor de actuele prijzen en openingstijden op de website van Kinderparadijs Malkenschoten.

Indoor activiteiten Veluwe

Maar we zouden geen Nederlanders zijn als we niet zouden praten over het weer. En laten we nu net in een land wonen waar het nog wel eens wil regenen. Dus om de vakantie niet te hoeven laten verpesten, vindt u hieronder de leukste binnenactiviteiten op de Veluwe.

Sauna & Wellness Resort Veluwse Bron

Slecht weer is het perfecte excuus voor een heerlijke spa-dag. De Veluwse Bron ligt aan een prachtig meer midden op de Veluwe. Vanuit de sauna’s en diverse baden geniet u van het uitzicht op het meer. Verdwijn even en ontspan volledig in de kuurtuin, de Hamam of de relaxruimtes.

Belangrijk
Locatie: Visweekweg 10, Emst
Openingstijden: dagelijks van 10.00 tot 23.00 uur
Entree: dagentree €33,50 p.p. / avondentree (vanaf 16.30 uur) €22,50 p.p.

Monkey Town Voorthuizen

Dit indoor speelparadijs met maar liefst 1000 m² aan speelplezier is het perfecte dagje uit op de Veluwe dat overdekt is en geschikt voor gezinnen met jonge kinderen. Van klimmen en klauteren, tot van de glijbaan roetsjen en ravotten in de ballenbak. De ideale manier om de kinderen stoom af te laten blazen.

Locatie: Apeldoornstraat 46, Voorthuizen
Voor actuele prijzen en openingstijden kunt u de website van Monkey Town raadplegen.

Musea zijn natuurlijk ook ideale indoor activiteiten om op de Veluwe te ondernemen. Verder in het artikel vindt u een lijst van de leukste musea op de Veluwe.

Wandelen & fietsen op de Veluwe

Met de prachtige natuur van de Veluwe is het natuurlijk voor de hand liggend om hier te gaan wandelen en fietsen.

Wandelen op de Veluwe

Omdat er zoveel mogelijkheden zijn qua wandelroutes op de Veluwe hebben wij besloten om het bij de paaltjeswandelingen te laten. Deze zijn eenvoudig te vinden (en te volgen), ze zijn niet te lang en toch ziet u het mooiste van de Veluwe.

Gemarkeerde wandelroute Veluwe 1: Kootwijkerzand

Het Kootwijkerzand is met 700 hectare de grootste zandverstuiving van West-Europa, ook wel ‘de Sahara van de Lage Landen genoemd. Het landschap wordt gekenmerkt door uitgestrekte zandduinen en heidevelden, en haar groten vliegdennen. Zoals u begrijpt, biedt deze prachtige natuur dus tal van wandelroutes.

Route
Startpunt: parkeerplaats Van ’t Hoffweg an de Heetweg in Kootwijk
Kleur paaltjes: oranje
Lengte: 3 km (of de lange route 16 km)

Gemarkeerde wandelroute Veluwe 1: Leuvenumse bossen

Dit landgoed in het noorden van de Veluwe staat bekend om haar variatie aan dichte loof- en dennen, uitgestrekte heidevelden en stuifzandvlakten. De wandeling neemt u mee langs een reeënweitje waar u reeën kunt spotten. Ook is het het leefgebied van bijzondere planten en broedvogels. Bewonder daarnaast de helderheid van de Leuvenumse beek.

Route
Startpunt: parkeerplaats de Poolseweg aan de Jkhr. Dr. C.J. Sandbergweg 86 in Ermelo
Kleur paaltjes: blauw
Lengte: 5 km

Gemarkeerde wandelroute Veluwe 1: Deelerwoud

Deze wandelroute midden op de Veluwe is perfect voor mensen die van rust houden. Wandel langs de stuwwallen en over de oude handelsroutes naar de Hartenhulberg. Met een beetje geluk en stilte weet u de herten, reeën en misschien zelfs wel de Schotse hooglanders te spotten. Ervaar het hart van de Veluwe.

Let op: tijdens de hertenbronst in september en oktober is de route deels afgesloten.

Route
Startpunt: parkeerplaats Deelen aan de Hoog Delenseweg in Arnhem
Kleur paaltjes: groen
Lengte: 9 km

Fietsen op de Veluwe

Ook hier geldt dat er tal van mogelijkheden zijn. Maar wat het allermooiste en vooral kenmerkend aan de Veluwe is, zijn de witte fietsen. Nationaal Park De Hoge Veluwe beschikt over 1800 witte fietsen die gratis te gebruiken zijn. U kunt bij binnenkomst in het park dus simpelweg zo’n fiets pakken en al trappend de natuur van de Veluwe ontdekken. En als u klaar bent, zet u de fiets weer terug in de stalling zodat iemand anders er gebruik van kan maken. De witte fietsen op de Veluwe zijn verdeeld over verschillende fietsenstallingen bij de bezienswaardigheden (Merchantplein, Kröller-Müller Museum, Jachthuis Sint Hubertus) en verschillende ingangen (Hoenderloo, Otterlo, Schaarsbergen). Deze fietsen kunnen niet gereserveerd worden en hebben ook geen slot.

Tip: het kan soms voorkomen dat er op hele drukke dagen geen witte fiets beschikbaar is. Om dit te voorkomen kunt u een blauwe fiets reserveren die voorzien is van een slot. Let wel, deze zijn niet gratis. Op de website van Stichting Het Nationale Park De Hoge Veluwe kunt u een blauwe fiets reserveren.

Natuur van de Veluwe

Dat de Veluwe een prachtige natuur heeft, weten we natuurlijk allang. Maar er zijn een aantal dingen die u misschien nog niet wist over de Veluwe en haar natuur. Daarom hebben wij besloten op dit toch nog eens uit te lichten, en wie weet spot u binnenkort ook wel de Big Five van Nederland.

Dieren op de Veluwe | De Big Five

De Big Five? Ik dacht dat ze die alleen in Afrika hadden? Ja, de originele Big Five hebben ze inderdaad alleen in Zuid-Afrika en bij Beekse Bergen. Maar er bestaat dus ook een Nederlandse variant van de Big Five met bijzondere dieren. En deze dieren zijn dus allemaal op de Veluwe te bewonderen. Welke 5 dierensoorten zijn het dan:

  • Moeflon; dit is de meest exotische van de vijf en komt oorspronkelijk uit Azië.
  • Edelhert; er zijn er zo’n 200 te vinden op de Veluwe
  • Wild zwijn; lees het leuke feitje hierover in het begin van het artikel
  • Ree; in 1912 kwam er 20 uit Appelscha en 75 uit Deelerwoud. Vandaag de dag zijn er ongeveer 300 te vinden op de Veluwe
  • Damhert; in 1950 waren er 9 in het natuurgebied, waarna ze lange tijd niet meer te vinden waren. Door de natuurverbinding met het Deelerwoud zijn ze sinds kort weer te spotten.

BNN VARA is een tijdje geleden met de boswachter op stap geweest om deze Big Five in het wild te spotten op de Veluwe. Daarvan is een heel leuk en kort filmpje van gemaakt die u hieronder kunt kijken.

Zelf wild spotten op de Veluwe | 5 tips

Wanneer u zelf wild wil spotten op de Veluwe zijn er 5 dingen die belangrijk zijn om in acht te nemen. De dieren op de Veluwe zijn namelijk schuw en weten zich goed te verstoppen.

  1. Ga vroeg in de ochtend of later in de middag. Dan zijn er een stuk minder mensen in het park aanwezig en nemen de dieren de Veluwe over.
  2. Zorg dat u geen parfum of aftershave op heeft. De dieren op de Veluwe hebben een uitstekende geur en zullen van ver al doorhebben dat u eraan komt.
  3. Zet uw telefoon uit. Het is zonde wanneer u deze bijzondere dieren wegjaagt door een nutteloos WhatsAppje. Draag geen ritselende kleding en probeer krakende ondergronden te vermijden door in de berm te gaan lopen.
  4. Let op de sporen van de dieren. Zodra de sporen heel goed te zien zijn, betekent het dat ze nog vers zijn en dat de dieren niet ver weg kunnen zijn.
  5. Zoek een rustig plekje op in het park. Ga bijvoorbeeld achter een boom staan of achter een van de specials wildkijkschermen.

Bezienswaardigheden op de Veluwe

Naast de prachtige natuur zijn e rook tal van bezienswaardigheden op de Veluwe te bewonderen. Ideaal om te combineren met een wandel- of fietstocht.

Sint Hubertus Jachthuis

Dit gebouw diende in het verleden als het buitenverblijf van het echtpaar Kröller-Müller. En het zouden de Kröller-Müllers niet zijn als het niet voldeed aan een bijzondere architectuur. Architect Berlage heeft zich duidelijk laten inspireren door een typisch Engels country house. Daarnaast is er ook veel aandacht besteed aan kunst wat nog steeds terug te zien is. Op het gebied van historie en architectuur is dit een belangrijke bezienswaardigheid op de Veluwe.

Belangrijk
Locatie: Rooversbroekdijk 127, Lisse
Openingstijden: bekijk hier wanneer u mee kunt met een rondleiding
Entree: €4,00 voor volwassenen en €2,00 voor kinderen van 6 t/m 12 jaar

Ook het oude jachthuis van de Koninklijke familie is te bewonderen op de Veluwe; Wildpark Aardhuis. Deze wordt nu vooral gebruikt om wild te kunnen spotten op de Veluwe.

Paleis Het Loo

Paleis Het Loo is de locatie om te ontdekken hoe meerdere generaties van de Oranjes hebben geleefd. Niet alleen beleefd u hoe het leven in een kasteel was, ook is het mogelijk om de paardenstallen met haar rijtuigen te bewonderen. Om de ervaring helemaal af te maken, moet u zeker een rondje door de paleistuinen lopen. Dit is een typische Hollandse-classicistische tuin met Franse invloeden. Elke woensdag mag u het balkon van het paleis op waar u uitkijkt over de tuinen.

Belangrijk
Locatie: Koninklijk Park 1, Apeldoorn
Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 10.00 tot 17.00 uur
Entree: €7,00 voor volwassenen en €2,50 voor kinderen van 4 t/m 12 jaar

Let op: tot 2021 ondergaat het paleis een grote renovatie en uitbreiding. Hierdoor is een groot deel van het museum gesloten. De paardenstallen en paleistuinen zullen wel open zijn voor publiek.

Radio Kootwijk

Midden op een van de zandverstuivingen van de Veluwe ligt Radio Kootwijk. Een imposant gebouw dat vroeger werd gebruikt om contact te onderhouden met het toenmalig Nederlands-Indië. Deze bezienswaardigheid op de Veluwe wordt in veel fietsroutes opgenomen.

Belangrijk
Het voormalig zendgebouw is helaas niet vrij toegankelijk voor publiek. Wel zijn er excursies. Raadpleeg de website van Radio Kootwijk voor meer informatie.

De Posbank

Hoewel deze naam ook wel refereert naar het hele gebied, is het eigenlijk maar een stenen bank. Toch is het een speciale bank, want hij staat op hoog punt waar vanaf u een prachtig uitzicht heeft over de Veluwezoom. De bank is vernoemd naar de tweede voorzitter van de ANWB die veel heeft betekend voor de infrastructuur van de natuurgebieden.

Kasteel Doorwerth

Dit kasteel stamt af uit het Middeleeuwse 1280 en is bewoond door meerdere adelijke families. Ondanks meerdere renovaties zijn de veel kamers en gedeeltes van het kasteel in stand gebleven. Bewonder de ridderzaal, de oude keuken en de gevangenis.

Belangrijk
Locatie: Fonteinallee 2b, Doorwerth
Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur
Entree: €9,50 voor volwassenen en €5,25 voor kinderen tot 18 jaar

Musea op de Veluwe

Naast de verschillende bezienswaardigheden die de Veluwe rijk is, is het ook mogelijk om een museum op de Veluwe te bezoeken.

Kröller-Müller Museum

Waarschijnlijk is dit het meest bekende museum op de Veluwe. Hier is de op één na grootste Van Gogh-verzameling ter wereld te bewonderen. De collectie bestaat uit ongeveer 90 schilderijen en ruim 180 tekeningen. Een uniek stukje geschiedenis. Daarnaast worden er ook stukken van Claude Monet, Georges Seurat, Pablo Picasso en Piet Mondriaan. En als u nog niet uitgekeken bent, is er een grote beeldentuin (deze is ook geschikt en leuk met kinderen).

Belangrijk
Locatie: gelegen in Nationaal Park De Hoge Veluwe
Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 10.00 tot 17.00 uur
Entree: €19,00 voor volwassenen en €9,50 voor kinderen van 6 t/m 11 jaar

Nederlands Openlucht Museum

Het Openlucht museum op de Veluwe, in Arnhem, neemt u mee door de jaren van Nederlandse glorie. Van twee eeuwen geleden tot de dag van vandaag. Zoals het museum zegt: “de mensen van het museum lijken zo uit het verleden te zijn weggelopen”. Het is een ideaal museum om de kinderen al spelenderwijs wat bij te brengen over de Nederlandse geschiedenis.

Belangrijk
Locatie: Hoeferlaan 4, Arnhem
Openingstijden: dagelijks van 10.00 tot 17.00 uur
Entree: €19,00 voor volwassenen en €14,50 voor kinderen van 4 t/m 12 jaar (als u online kaarten bestelt, krijgt u €1,50 korting)

Airborne Museum Hartenstein

In dit museum op de Veluwe ontdekt u het verhaal achter de wereldberoemde Slag om Arnhem. Het is een herinneringscentrum waar bezoekers deze belangrijke gebeurtenis uit de Tweede Wereldoorlog kunnen herdenken.

Belangrijk
Locatie: Utrechtseweg 232, Oosterbeek
Openingstijden: dagelijks van 10.00 tot 17.00 uur
Entree: €10,00 voor volwassenen, €6,00 voor jongeren van 13 t/m 17 jaar en €5 voor kinderen van 4 t/m 12 jaar

Uitjes op de Veluwe

Mocht een museum op de Veluwe niet zo heel interessant zijn wanneer u met de kinderen op vakantie bent, dan zijn er nog genoeg leuke gezinsuitjes in de buurt. Onderstaande tips zijn perfecte uitjes op de Veluwe voor het hele gezin.

Kinderpretpark Julianatoren

Dit pretpark staat erom bekend hartstikke leuk te zijn voor kinderen tussen de 2 en 10 jaar. Dit betekent dat alle attracties zo gebouwd zijn dat ze geschikt zijn voor de kleintjes onder ons. Met meer dan 60 toffe attracties, shows en evenementen is het een gegarandeerd een top dagje uit met het gezin.

Belangrijk
Locatie: Amersfoortseweg 35, Apeldoorn
Openingstijden: dagelijks van 10.00 tot 17.00 uur
Entree: €22,50 voor bezoekers vanaf 2 jaar

Apenheul

Er is niets leuker dan rond te lopen door een park vol nieuwsgierige aapjes. In de Apenheul lopen de meeste apen los en schromen ze niet om even een kijkje op uw schouder te nemen. Met meer dan 30 aapsoorten wordt het een grote beestenboel.

Belangrijk
Locatie: J.C. Wilslaan 21, Apeldoorn
Openingstijden: dagelijks van 10.00 tot 17.00 uur
Entree: €22,50 voor volwassenen en €19,50 voor kinderen van 3 t/m 12 jaar

Dierentuin Burgers’ Zoo

Naast een park vol rondslingerende aapjes is er in Arnhem ook nog een traditionele dierentuin te vinden. In de dierentuin zijn natuurlijke leefomgevingen op een grote schaal nagebouwd waarbij u als bezoeker een duik kunt nemen in 8 miljoen liter water, op avontuur kunt in de overdekte jungle en kunt ervaren hoe het is om door de woestijn te lopen.

Belangrijk
Locatie: Antoon van Hooffplein 1, Arnhem
Openingstijden: dagelijks van 9.00 tot 17.00 uur (tijdens de zomermaanden tot 18.00 uur)
Entree: €22,50 voor volwassenen en €19,50 voor kinderen van 4 t/m 9 jaar

Overnachten op de Veluwe

Al met al is er genoeg te doen op de Veluwe om er minstens een paar dagen te verblijven. Maak het uzelf makkelijk en overnacht op de Veluwe in een lekker vakantiehuisje. Er zijn tal van vakantieparken op de Veluwe te vinden die midden op de Veluwe liggen of aan de rand.

Bekijk alle vakantieparken op de Veluwe

Bekijk ook onze tips voor een vakantie aan het Veluwemeer.

Wat te doen op de Veluwe? | De ultieme gids was last modified: december 7th, 2020 by Marouschka
Share
Geschreven door:
Marouschka

Recent Posts

Wat zijn de leukste en beste Center Parcs parken?

Wat de beste Center Parcs is voor de een, is niet per sé de beste…

3 dagen geleden

Kleinschalig vakantiepark boeken? Bekijk onze top 11

Soms is een kleinschalig vakantiepark precies wat je nodig hebt. Verlang jij naar een ontsnapping…

2 weken geleden

Een vakantiepark met subtropisch zwembad en indoor speeltuin voor gegarandeerd vakantieplezier

De keuze voor een vakantiepark met subtropisch zwembad en indoor speeltuin, is soms de redding…

3 weken geleden

Dit zijn de 19 mooiste huisjes direct aan het water

's Ochtends word je wakker in je huisje aan het water. Met het geluid van…

3 weken geleden

Vier de lente in al haar pracht bij Center Parcs

De lente staat symbool voor een nieuw begin en bij Center Parcs wordt dit seizoen…

4 weken geleden

Top 7 Bungalowparken met de beste animatieteams

Een vakantiepark met animatie in Nederland: het recept voor een topvakantie Een vakantiepark met animatie…

1 maand geleden