De hengel uitgooien op een vrije dag of na een werkdag doen we natuurlijk het liefst op een mooie visplek in Nederland. Naast het feit dat er voldoende vis aanwezig moet zijn, is het ook fijn als zo’n visplek goed bereikbaar is en het liefst in een rustige omgeving. Daarnaast zijn er zoveel mooie visplekken in Nederland dat u hiervoor niet naar het buitenland hoeft, wel zo fijn! Als u eens wat anders wilt proberen dan de bekende visplek om de hoek, dan hebben wij tips voor u die zeker de moeite waard zijn. Vissen in Nederland wordt nog eenvoudiger na het lezen van deze blog.
Karperstekken in Nederland
De karper is een populaire vis onder de vissers. In ons kleine landje zijn er veel plekken waar de viswateren rijk zijn aan karpers. Bij deze karperstekken in Nederland kunt u zeker fijn vissen op karpers:
- Dobberplas, Nootdorp: op de grens van Bieslandse Bos / Polder van Biesland en is ongeveer 13 ha groot. De diepte varieert van 1.80 en 2.5 meter.
- De Milligerplas, Nijmegen: gelegen in de polder Mastenbroek en is ruim 40 ha groot. De diepte loopt op tot ruim 28 meter en is een echte uitdaging voor de karpervisser.
- Gaasperplas, Amsterdam: gelegen in het zuiden van Amsterdam Zuid-Oost. Deze recreatieplas is 72 ha groot en kan tot wel 35 meter diep zijn. Roeiboten met electromotor en bellyboten zijn toegestaan om vanuit te vissen.
- Stadspark Staddijk, Nijmegen: het park is tussen 1970 en 1980 aangelegd. Het water heeft een goed bestand aan karpers en mooie stekken. Ook geschikt voor mindervalide vissers dankzij een aantal stijgers.
- Visvijver de Witte Bergen: deze visvijver is circa 12 ha groot en 5 tot 2.10 meter diep. Het bestand aan karpers is goed en ze zitten graag bij het eiland in de vijver. Zowel lopend als met de fiets goed te bereiken.
Forel vissen met de kinderen
Tegenwoordig zijn er ook commerciële visvijvers waar u per dag voor de vergunning betaalt. Er worden verschillende methodes gebruikt bij deze visvijvers in Nederland. Zo kunt u kiezen voor het ‘put & take’ systeem of ‘catch & release’. Het verschil is dat bij ‘put & take’ er per bezoeker een aantal (regenboog)forellen wordt uitgezet en alles wat je vangt, mag je meenemen. Bij ‘catch & release’ is het de bedoeling dat wat u vangt ook weer vrijlaat in dezelfde visvijver in Nederland. Nog een voordeel van een commerciële visvijvers in Nederland is dat deze erg laagdrempelig zijn. Ook de kinderen kunnen hier hun eerste vis vangen. Deze visvijvers zijn verspreid door heel Nederland en vindt u onder andere hier:
- Forellenvijver Heioord, Limburg
- Slothoeve Vijver, Noord-Brabant
- Forelvijver de Ruigenhoek, Utrecht
- Forellenvijver Het Oosterseveld, Drenthe
- Visdorado De Kool, Gelderland
De beste visplekken in Nederland
Indien u niet specifiek een voorkeur heeft voor het vissen op een bepaalde soort, dan volgt hier een fijn lijstje met de beste plekken om te vissen in Nederland.
- Zuid-Limburg: ga richting de Maas, de Mulderplas of het plaatsje Hier zijn onder andere Witvissen en Forelvissen te vinden.
- Zeeland: Grevelingenmeer, Oosterschelde, Westerschelde en Veerse Meer zijn prima plekken om de hengel uit te gooien.
- Het Groene Hart: hier vindt u een levendige vispopulatie met onder andere de Snoek, Karper en Witvis.
- Waddeneilanden: de perfecte plek om te gaan strandvissen en de kans op een Zeebaars is vrij groot. Hier zijn rond de 90 verschillende vissoorten te vinden.
Algemene tips voor de beginnende visser
Het zou zomaar kunnen dat u op een ochtend bedenkt om te gaan vissen. Toch zijn er wel een aantal factoren waar rekening mee gehouden moet worden.
- Tijd: hoe actief de vissen zijn, hangt af van de temperatuur van het water. Als het koud is, zijn ze minder actief en als het warm is trekken ze zich terug naar het koelere deel. Een goed moment om te vissen is als de lucht warm is en vol met muggen zit.
- Seizoen: de zomer is het beste seizoen om te vissen als je de heetste uren van de dag vermijdt. Vooral bij zonsopkomst en zonsondergang bijten de vissen goed. In de herfst is het eind van de dag een goed moment, want het water is dan warmer dan in de ochtend en middag.
- Getijden: houdt ook rekening met eb en vloed. Bij vloed is het beste om een ondiepe plek te zoeken en bij eb kun je het beste naar een plek waar een kuil zit in de bodem.
- Bewolkte dagen: als het bewolkt is zwemmen de vissen meestal verder weg van hun veilige plek. Dit zijn echt goede dagen om te vissen.
- Regen: lichte regen is uw beste vriend tijdens het vissen in Nederland, vooral als het wel warm is. De vissen kunnen u namelijk minder goed zien omdat het water vertroebelt.
Wilt u liever vissen vanuit uw huisje op vakantie? Lees dan ons blog met 5 tips voor vakantieparken die zich daar perfect voor zijn!
Wat zijn volgens jullie de beste visplekken in Nederland? Laat het ons weten in een reactie!