Categorieën: Bestemmingen

Top 10 mooiste wandelroutes in Duitsland

Als u van de natuur houdt, dan kunt u in Duitsland prima uit de voeten. Breng een heerlijke tijd buiten de deur door en geniet van de frisse lucht. In Duitsland vindt u een grote verscheidenheid aan natuurrijke landschappen; van bergmeren tot heerlijk ruikende weidevelden. In deze blog hebben we de 5 mooiste gebieden voor een wandelvakantie in Duitsland voor u op een rij gezet.

1. Wandelen in Duitsland – de Altmühltal-Panoramaweg

Wanneer u wil wandelen in Duitsland is de Altmühtal-Panoramaweg in Beieren een echte aanrader! Deze schoonheid heeft een lengte van 200 kilometer en bevindt zich in het gelijknamige natuurpark. Het wandelgebied wordt overheerst door machtige rotsformaties, de geur van jeneverbessen, heide en beukenbossen. Afgewisseld met de vele historische plaatsen en indrukwekkende kastelen wordt u overdonderd door al het moois van dit nationale park. U kunt zelfs onderweg naar fossielen zoeken!

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Lengte: 200 km, 15 etappes

Tip: Mocht u tijdens uw wandelvakantie in Duitsland ook even iets anders willen doen, is het leuk om Legoland Village te bezoeken met het gezin. Dit attractiepark ligt op slechts 1,5 uur rijden van de entree van het nationale park.

2. Wandelen in de Eifel – de Eifelsteig

Bevindt u zich in de Duitse Eifel en heeft u zin om te wandelen? Dan zult u zeker veel bijzondere indrukken opdoen tijdens wandelroute de Eifelsteig. Het motto van het nationale park waar deze wandelroute dwars doorheen loopt is: ‘Waar de rotsen en het water je begeleiden’. En dat is niet voor niks. De Eifel heeft een zeer afwisselend landschap met mooie vergezichten waar u steeds wordt herinnerd aan het vurige verleden van de regio. Ook de verlaten en imposante meren zijn prachtig. Als echte wandelliefhebber mag u deze wandelroute in Duitsland van 313 kilometer en 15 etappes eigenlijk niet overslaan!

Moeilijkheidsgraad: Beginners

Lengte: 313 km, met etappes van tussen de 15 en 28 km

Tip: Stop vooral even in de plaatsen Aken en Trier!

Wij hebben een breed aanbod van vakantieparken die zich bevinden aan de Eifelsteig of midden in de natuur van de Eifel. Deze vakantieparken zijn een waar oord voor de natuurliefhebber. De vakantiehuizen liggen in de buurt van de wandelroutes wat uw wandelvakantie in Duitsland zeer comfortabel maakt.

3. De Moezel tussen Koblenz en Perl

Tussen het Duitse plaatsjes Perl, nabij de grens met Frankrijk, en Koblenz stroomt rivier De Moezel. Langs deze rivier loopt een wandelpad met een lengte van zo’n 365 kilometer. Omgeven door de veel verschillende landschappen is dit één van de mooiste en langste wandelroutes van Duitsland. Tijdens het wandelen komt u een tal van Romeinse overblijfselen tegen en grote kastelen uit de Middeleeuwen.

Moeilijkheidsgraad: Gevorderd (maar er zitten lichtere passages tussen die ook voor beginners goed te doen zijn)

Lengte: 365 km, opgedeeld in 24 etappes van tussen de 15 en 20 km.

Tip: Parallel aan de wandelroute ligt ook een fietsroute!

Voor degene die de gehele route af wilt lopen kunt u comfortabel overnachten bij o.a. Landal Sonnenberg in Leiwen, halverwege de route.

4. De Waterval van Urach

Een korte maar zeker mooie dagtrip maakt u in Bad Urach. Deze stad staat bekend om de prachtige waterval en laat u eens iets heel anders ontdekken dan u gewend bent van de Nederlandse vlaktes. De Waterval van Urach is een bezienswaardigheid die goed is voor een prachtige wandelroute in Duitsland. De totale lengte van de route is “slechts” 10,6 kilometer, maar verzekerd van de tientallen panorama-uitzichten in een korte tijd. Met kinderen en senioren is deze wandeling prima af te leggen. Geniet van de watervallen en een fantastisch zicht over de Uracher Alb. Een leuk feitje over deze route is dat hij in 2016 verkozen is tot de mooiste wandelroute van Duitsland.

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Lengte: 10,6 km

Tip: Omdat de wandeling niet extreem lang is, adviseren wij u om aan het eind een bezoek te brengen aan het kleine vakwerkdorpje Bad Urach. Hier vindt u veel leuke restaurants waar u Zwabische specialiteiten uit kunt proberen.

5. Historisch richelpad Rennsteig

Te midden van Duitsland in het Thüringen Wald is er een oud richelpad te vinden dat u meeneemt door het adembenemende leisteengebergte. Het pad heeft een totale lengte van bijna 170 kilometer en wordt gezien als één van de oudste wandelroutes van Duitsland. Daarnaast functioneerde de Rennsteig in de Middeleeuwen als grensweg tussen het Hertogdom Franken en het landgraafschap Thüringen. U bent dus verzekerd van een historische wandeling.

Moeilijkheidsgraad:  Gemiddeld

Lengte: 170 km, ong. 8 etappes van tussen de 20 en 35 km

Tip: Durgt u het aan om een slok water te drinken uit de Lutherbron in de stad Tambatz-Dietharz? Het verhaal gaat dat Luther verlost werd van zijn nierstenen na het drinken van het water uit deze bron…

Bent u van plan om in te gaan wandelen in dit gedeelte van Duitsland, overweeg dan een verblijf op vakantiepark Ferienhausanlage am Sommerberg. De locatie van dit park is perfect voor dit wandelgebied en het beschikt daarnaast over een heerlijke wellness voor de nodige ontspanning na de wandeling.

6. Wandelen in Duitsland – De Hochröhnerwandelroute

De Duitse wandelroute Hochröhner loopt door een gebied heen wat ook wel het ‘Land van de vrije vergezichten’ wordt genoemd. Dit omdat zich tijdens het wandelen op onbeboste hoogtes bevindt en oneindig ver kan kijken. De wandelroute neemt u mee door drie verschillende deelstaten van Duitsland, maar laat alsnog genoeg tijd over om te genieten van de adembenemende natuur.

Moeilijkheidsgraad: Gevorderd

Lengte: 180 km, diverse etappes van tussen de 12 en 20 km

Tip: Een van de hoogtepunten van deze wandelroute in Duitsland is de uitgedoofde vulkaan De Milseburg. Bovenop de heuvel staat een kappelletje.

7. Traumpfad Virne-Burgweg; oftewel droomachtig!

Dat de Eifel een prachtig gebied is, blijkt al uit de Eifelsteig. Toch kunnen we u deze wandelroute in de Duitse Eifel niet onthouden. Het heet namelijk niets voor niets het droompad! Waan uzelf door de heide rondom de kasteelruïnes en smelt weg bij de prachtige aanzichten. De route is kort, perfect voor beginners, maar ook leuk voor gevorderden die een dagje wat rustiger aan willen doen.

Moeilijkheidsgraad: Beginners

Lengte: 9,9 km

Tip: Tussen de kasteelruïnes kunt u genieten van een kopje koffie bij Café-Restaurant Bäckerei zur Burg.

8. Uitdagende wandeling in het Zwarte Woud

Kort, maar krachtig! Dat is de wandeling langs de Feldsee, naar de top van de Feldberg, in het Zwarte Woud. Hoewel het een stevige klim is (1439 meter hoog), is het de moeite zeker waard. Helemaal als u weet dat er tijdens de weg omhoog verschillende berghutten zijn waar u even tot adem kunt komen. Let er wel op dat u uw sneeuwschoenen aandoet in de wintermaanden; er kan namelijk sneeuw liggen.

Moeilijkheidsgraad: Gevorderd

Lengte: 12,5 km

Tip: U kunt ook overnachten in de berghutjes.

9. Harzer-Hexen-Steig – Dé wandelroute in de Harz

De Harz is een van de mooiste wandelgebieden van Duitsland. Hier vindt u een verscheidenheid van natuur dat u tijdens het wandelen telkens weer versteld zal laten staan. Naar onze mening is de Harzer-Hexen-Steig de route die u niet mag overslaan. Van donkere bossen die overgaan in bergweides en hoogvlaktes, tot het geluid van kabbelende beekjes en stuwmeren. En als u goed oplet, spot u misschien wel een ijsvogel!

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Lengte: 97 km, ong. 6 etappes van tussen de 15 en 25 km.

Tip: Maak deze wandelingen in de maanden mei of juni. De bergweides ontpoppen zich in deze tijd tot een adembenemende bloemenzee.

10. De Malerweg – Een spoor van romantiek!

Malerweg, oftewel het schilderspad. Deze weg loopt door het gebergte de Sächsische Schweiz en leidt u door het gebied dat bekend werd door romantische schilders. De route loopt van Dresden naar Herrnkretchen en neemt u mee langs alle hoogtepunten van het gebied. Van diepe ravijnen en tafelbergen, tot een prachtig uitzicht op het zandsteengebergte. Het is werkelijk waar een plaatje om naar te kijken.

Moeilijkheidsgraag: Beginners (ook goed te doen met kinderen)

Lengte: 115 km, ong. 8 etappes van tussen de 10 tot 20 km.

Tip: Weet u de plekjes te spotten waar Casper David Friedrich in de 18e en 19e eeuw zijn beroemde schilderijen heeft gemaakt.

Top 10 mooiste wandelroutes in Duitsland was last modified: april 16th, 2018 by
Share
Geschreven door:

Recent Posts

Wat zijn de leukste en beste Center Parcs parken?

Wat de beste Center Parcs is voor de een, is niet per sé de beste…

1 dag geleden

Kleinschalig vakantiepark boeken? Bekijk onze top 11

Soms is een kleinschalig vakantiepark precies wat je nodig hebt. Verlang jij naar een ontsnapping…

2 weken geleden

Een vakantiepark met subtropisch zwembad en indoor speeltuin voor gegarandeerd vakantieplezier

De keuze voor een vakantiepark met subtropisch zwembad en indoor speeltuin, is soms de redding…

2 weken geleden

Dit zijn de 19 mooiste huisjes direct aan het water

's Ochtends word je wakker in je huisje aan het water. Met het geluid van…

2 weken geleden

Vier de lente in al haar pracht bij Center Parcs

De lente staat symbool voor een nieuw begin en bij Center Parcs wordt dit seizoen…

3 weken geleden

Top 7 Bungalowparken met de beste animatieteams

Een vakantiepark met animatie in Nederland: het recept voor een topvakantie Een vakantiepark met animatie…

1 maand geleden